OŠ Vladimir Nazor    
Slavonski Brod      Beturel

Leptirova čarolija

  

Negdje prije, kad smo došli pred školu, čekao nas je nenajavljeni gost. Bespomoćno je stajao na prolazu za invalide. Polako smo mu prišli i počeli ga promatrati. Bio je to neobično lijep , smeđi leptir. Na krilima je imao šare u obliku sovinih očiju. Primijetili smo da ima sitnu rupicu na krilu pa  smo mislili da zato ne može ni poletjeti. Samo je lagano hodao. Ostavili smo ga da uživa u našim biljkama ispred škole, a mi smo ušli u razred i nastavili s radom.

U to nam je došao i drugi, ali očekivani gost, naš pedagog Branko Bognar. Odmah smo ga zamolili da nam fotografira leptira. Tada se i dogodilo čudo: čim smo ga fotografirali, leptir je poletio!!!

Sada smo se uvjerili da smo se s našim BETURELOM približili prirodi tako da nam se i sama obraća!

 

Ali tu vam još nije kraj. Kao pravi istraživači, nismo mogli odoljeti, a da ne pronađemo nešto u Enciklopedijama o tom leptiru. I uspjeli smo. U " Velikoj knjizi znanja"(str. 119.) smo pročitali da je to vrsta NOĆNOG LEPTIRA: VELIKO NOĆNO PAUNČE. Na krilima ima točke u obliku oka, koje izgledaju poput sovinih očiju. To je zbog plašenja neprijatelja. Tijelo mu je debelo i snažno. Žile u krilima mu pomažu pri zagrijavanju i hlađenju.

 

Da ste ga samo vidjeli uživo!
(#) 30.05.05 12.28 gbebrina    komentari (1) dodaj komentar

evo ga gledamo  (18.04.07 10:32 )
Arhiva: BLOG: gbebrina


ULAZ U BLOG MASTER
user 
pass 
ajoj neznam pass
pomozite mi...Razredni časopis učenika PŠ Gornja Bebrina

LINKOVI