OŠ Vladimir Nazor    
Slavonski Brod      Beturel

IZ PROŠLOSTI NAŠEG SELA

  
Kako   se  živjelo  za  vrijeme  SFRJ  (1945-1990g.)  u  našem  selu.

Poslije 1945. g . živjelo  se teško  i sasvim  drugačije  nego  sada. To su godine  naših baka i djedova.  Na  selu  je bio problem hrana. Ljudi  su  živjeli  teže nego  danas , nisu imali  dovoljno hrane , trebalo  je obnoviti  svoja gospodarstva.  U našem  selu snalazili  su se  prodavajući  sir  i vrhnje u tadašnjoj  Bosni  i Hercegovini.  Neke  obitelji  su  prodavale  perad  također  u Bosni  i Hercegovini. Svi  su  se bavili  poljodjelstvom, a u 40  - im  i 50 - tim  godinama to  je bilo  teško. Malo  je  bilo  strojeva  i  sve   se  radilo ručno ili  pomoću  stoke. Morali  su  kopati  umjesto   današnjeg  prskanja. Nije  bilo  balirki  nego  plastovi  i  vozovi. Nisu  bile  izgrađene  ceste , nije  bilo  struje,  telefona , televizora i računala. U Brod  su  išli  pješice ili  zapreženim  kolima. Kada  je  SFRJ  poslije   rata  malo ojačala  pravljene  su  ceste , pruge , dovedena  je  struja.  Država  je  bila  bogatija, trgovine su  postojale  punije  i  sve  se  mijenjalo.  Jugoslavija  je  bila  komununistička  država  i  nije  podržavala  katolike te  nije   bilo  vjeronauka    u  školama niti  su se spominjali  Božić , Uskrs , Krštenje,Pričest i  Krizma.  1980. g. umro je Josip Broz - Tito  koji  je  bio  predsjednik  SFRJ - e punih 35 godina. Bilo   je  promjena  u  politici   ali  i  u  načinu   života .  Država  je  postala  bogatija , modernija  i  lakše  se  živjelo.  Tako  je  bilo do devedesete  godine  do  osnivanja  samostalne    Republike  Hrvatske za koju smo mi Hrvati ponovno kao nekad u prošlosti morali ginuti da bi joj osigurali slobodu i neovisnost. 

                                        Ivana Đamić, 4. razred.

(#) 07.05.07 13.12 gbebrina    komentari (0) dodaj komentar
Novi putokazi uz cestu

  
Idući iz grada kući primjetila sam jedan novi putokaz uz cestu. Nije to uobičajni prometni znak opasnosti ili upozorenja već prije putokaz za turiste i sve ljude dobre volje koji dolaze u našu općinu Klakar.Na njemu je slikovno prikazan put u novoproglašeni  ornitološki  rezervat "Bara Dvorina" u Donjoj Bebrini. Nadamo se uskoro čestim posjetima organiziranih grupa učenika i studenata kao i putnika namjenika tom zaštićenom prirodnom području. 

                                               Ivana Đamić, Terezija Lakušić, Vlatko Lović, Nikolina Baboselac    

Učenici 2. i 4. r.

(#) 26.04.07 09.40 gbebrina    komentari (1) dodaj komentar
Hvala na ovom putokazu ! Bilo bi lijepo što prije otići u ovaj novoproglašeni rezervat ptica močvarica ! Možda nam vi budete vodiči? Zašto ne ? VŠ  (15.05.07 19:40 )
U VLAKU SA ZEKOM

  
Jučer, 29.3.2007. išli smo na izlet s vlakom. Roditelji su nas dovezli do željeznikog kolodvora. Tamo smo dobili karte. Učiteljica nas je uvela u vagon, a mi smo si izabrali kupe. Tako smo krenuli prema Novoj Gradišci. U Novoj Gradišci nas je dočekao zekos košarom punom slatkiša. Prvo je došao u naš kupe. Mi smo ga dočekali s pjesmom i puno pitanja. Nismo baš očekivali takvoga zeca,ali bio je veseo,lijep i mlad. Krenuli smo prema Slavonskom Brodu. Izlet je bio uzbudljiv i zabavan. Nadama se da ćemo uskoro ponovno ići na izlet i da će biti jednako dobar i zabavan, a učiteljica nam je to i  obećala.                                                                       

                   Martina Lović i Nikolina Danković      4. razred        

                                                                                                                                      

(#) 30.03.07 12.17 gbebrina    komentari (0) dodaj komentar
PJESMA O VODI

  
Zbog  tehničkih  problema  nismo  mogli  ovu " vodenu pjesmu " objaviti jučer kada smo je napisali, na svjetski Dan zaštite voda , pa je objavljujemo danas!

Pjesma o vodi

Začeti  smo Božjom  voljom

život  nasta  tad  u  vodi

plodna  voda  omogući

da  se  iz  nje  život  rodi.Sa  rođenjem  ja  postadoh

veselo  i  malo  biće,

a  vodi  se  ja  veselim

i  kad   novi  danak  sviće.Pijemo  je  svakim  danom

ona  nama  život  znači

jer  bez  nje  nebi  mogli

živjeti  i  život  dati.Voda  ovaj  život  nosi 

brzom  rijekom,svojim  tokom

do  konačnog  svoga  cilja

tihih  morskih  nam  dubina.Voda  život  nam  stvorila

kroz  život  nas  je  vodila

sa  vodom  smo  uživali

i  zbog  vode  život  dali.

(#) 23.04.07 11.35 gbebrina    komentari (3) dodaj komentar
Pjesmica je jako lijepa!  (23.03.07 13:30 )
Krasna vam je pjesmica. Pozdrava vama i vašim učiteljicama.Ž.V)  (30.03.07 09:23 )
PJESMICA JE LIJEPA  (18.04.07 11:05 1.I 3.RAZRED)
Proljetna čestitka

  
                            Draga ravnateljice !

Sretan Vam 1. dan proljeća i imendan ! Uživajte u radu s Vašom brojnom dječicom ! Primite proljetni pozdrav od svih učenika iz Gornje Bebrine i njihovih učiteljica !

(#) 21.03.07 07.54 gbebrina    komentari (5) dodaj komentar
Dragi moji čestitari ! Najsrdačnije se zahvaljujem na pozdravima i čestitkama ! Želim vam sretno proljeće, ljeto, jesen i zimu...Sve vas voli vaša ravnateljica...  (21.03.07 09:25 )
dobro ravnateljice kako vi kazete jer ipak vi ste "glavni".  (24.03.07 09:19 b. marley)
Napokon se neko sjetijo ravnateljice. Pozdrav svim prijateljima iz G. Bebrine   (26.03.07 20:51 tajanstvena)
w456re5z  (27.03.07 02:34 )
evo pusa za tajanstvenu  (02.04.07 18:17 )
Osjećam proljeće

  
                                           

U ovoj priči proljeće ulazi na ovaj papir.Osjećam nešto lijepo.Vidim mirisne ljubičice i bijele visibabe.Žuto sunce grije jače.Šetam šumom.Vidim lijepu đurđicu,žute jaglace i sive cica-mace.Tu su i sretne lastavice koje lete.Sve je puno šarenog cvijeća.Vrijedne pčele lete od cvijeta do cvijeta vesele su i sretne.Mnogo vesele djece igra se vani.Oko njih lete lijepi i šareni leptiri.Voćke su bijele od cvijeća.Gladni medvjedi i jazavci su se tek probudili iz zimskog sna.

Mislim da je stiglo proljeće u naš kraj.

                                  Dario Deanović 3.r.

(#) 14.03.07 18.04 gbebrina    komentari (5) dodaj komentar
JAKO LIJEPO!!!!  (15.03.07 09:47 )
Uživaj u proljeću ! Znaš li da su tvoji preci za proljeće koristili riječ PRAMALJEĆE ? Zgodno zar ne ? VŠ  (20.03.07 14:30 )
Dario ponosna sam na tebe i tvoj rad! Samo nastavi tako!  (22.03.07 12:16 Učiteljica Danijela)
DARIO SAMO TAKO NASTAVI  (03.05.07 09:53 MATEJ)
Izvrsno samo tako nastavi.  (07.05.07 10:01 MATEA I VLATKA)
SVEMIRSKI GRAD

  
Malo kreativnosti sa sata likovnog

 Danas smo otputovali iz naše galaktike daleko u svemir. Tamo smo naišli na ovaj neobičan svemirski grad i njegove stanovnike. Kad smo se svemirskim brodom vratili na Zemlju, izgradili smo, po sjećanju, njihove kuće, ulice, vrtove i prijevozna srestva. Sa satelitskih antena poslali smo svemircima signal na njihov planet. Nadamo se njihovom skorom posjetu ( ako su nam antene ispravne ! )       

                            Zemljani 2. i 4. r.                                                         

(#) 28.02.07 11.49 gbebrina    komentari (2) dodaj komentar
LIJEP VAM JE MARSOGRAD  (26.03.07 09:45 1.I 3.RAZRED)
LIJEP VAM JE MARSOGRAD  (26.03.07 09:45 1.I 3.RAZRED)
POSJET BISKUPA

  
Našu župu jučer je  posjetio je đakovački biskup  Marin Srakić. Moja prijateljica Terezija i ja smo ga dočekale s poklonom i pjesmicom  ispred kapelice Marije kraljice. Dali smo mu poklon i odpjevali ovu pjesmu: O Marijo, o kraljice, primi pozdrav iz ravnice i pozdravi svoga sina u njem nam je sva milina. On nam je zahvalio i mi smo bile sretne. Biskup Marin pitao je starije ljude kako su dali baš ime Marija Kraljica toj kapelici u Lakušića kraju, a oni su svako po malo pričali o izgradnji, imenu itd. Nakon priče o kapeli zajedno smo se pomolili svi koji su se trenutačno tu našli. Nakon molitve učiteljica Terezija Lakušić je zamolila biskupa da se svi zajedno slikamo jer ne pruža se svaki dan takva prilika. Evo vam šaljemo  sliku s  biskupom Marinom Srakićem slikanu  jučer popodne.  Biskup župe obilazi svake 5. godine pa njegov idući obilazak naše župe možemo očekivati tek 2012. g.  Dotad moramo u župi napraviti mnoge promjene koje od nas biskup očekuje i traži.


(#) 23.02.07 09.36 gbebrina    komentari (2) dodaj komentar
Zanimljivo, ali nigdje se ne vidi biskup... Koga se to predstavili...  (27.02.07 21:49 )
BISKUP VAM JE U SREDINI SLIKE, MALO BOLJE POGLEDAJTE!  (28.02.07 12:44 BETURELCI)
POKLADNO DRUŽENJE U PŠ GORNJA BEBRINA

  
POKLADE SU DA SE VESELIMO,

A KORIZMA DA SE ŽALOSTIMO.Na maškare su nam došli naši dragi prijatelji iz 3.i 4. razreda iz Ruščice i njihove učiteljice. Oni su se maskirali u male kuhare i dimnjačare, a naše maske bile su raznolike. Družili smo se 2 h uz pokladne pjesme, ples u kolu i izbor naljepše maske. Svi smo se počastili pokladnim krofnama. Željeli bi da ovakih susreta bude što više i što češće. Evo jedne pokladne pjesme za kraj: 

                            Bješte djeco,

                           idu šafingari.

                          Ja sam bježo

                         kad sam bio mali.          

          Nikolina Baboselac i Martina Lakušić.

                               


(#) 19.02.07 12.04 gbebrina    komentari (6) dodaj komentar
Krofne su bile super, velike i pune čokolade.   (20.02.07 13:02 Ruščičani)
Baš vam je lijepo ! Pa to je bilo pravo slatko i maskirano druženje druženje ! Uživajte i razvijajte prijateljstvo ! VŠ  (20.02.07 20:33 )
Pokladni dani su završili, svi smo se naludirali, ali došlo vrijeme Korizme. Jeste li se nečega odrekli? Mi ćemo pokušati izbaciti grube riječi.  (21.02.07 09:37 Klik- Klakarci)
Sigurni smo da ste se odlično zabavljali! Mogli su vam i mali kuhari ispeći krofne, jel? Pozdrav iz Bebrine!  (21.02.07 19:44 Bebrinci)
Odreći se...da to lijepo i hrabro zvući...No, što smo odlučili popraviti, što učiniti za Isusa novo...Jesmo li spremni svući staroga čovjeka i krenuti obučeni u novoga čovjeka. Korizma da se žalostimo, ne bih se složio jer korizma je jedno bogatstvo vremena za izgradnju, za veće razmišljanje o Uskrsu, jer bez korizme nema ni Uskrsa...  (27.02.07 21:53 )
JESTE SIGURNI DA JE TO U REDU KAD NEMA NIKOGA da to potvrdi.?  (26.03.07 00:33 b. marley)
DOMAĆI KRUH IZ KRUŠNE PEĆI

  
U prošlosti svi su u selu pekli lijepi domaći kruh. Sada više na žalost nije tako. Sada svi kupuju kruh iz trgovina. Većina ljudi u selu ima krušnu peć, ali rijetko tko ga peče. Moja baka domaći kruh peče jednom mjesečno, jer ga svi volimo. Sada ću vam ispričati kako to moja baka radi. Naveče  u jedno korito stavi smjesu za kruh koja se sastoji od: vode, soli, brašna, kvasca  i kvasa.Onda baka stavi to do ujutro da se digne.Ujutro se baka probudi rano, već oko 4 i počne mijesiti kruh što jako dugo traje. Zatim se kruh stavlja u male pletene košarice.Peć se naloži prije nego li se to napravi jer treba dva sata da se peć zagrije.Kada se zagrije, tada se kruh stavlja u peć, ali prije kruha baka  napravi ljepinu. Kruh se peče dva sata. Mi pravimo osam kruhova koje imamo oko mjesec dana.Kruh je najbolji prvih tjedan dana, jer je tada još mekan i svjež. Preko ljeta kruh spremamo u zamrzivač da se ne pokvari zbog velikih vrućina. Ja jako volim bakin domaći kruh zbog dobrog okusa i zato što u njemu nema konzervansa kao u kupovnim kruhovima. 

                                           Nikolina Danković, 4.r.

(#) 01.02.07 09.41 gbebrina    komentari (4) dodaj komentar
Dobar tek uz krasni domaći kruh ! Hvala što ste nam ponudili bar sliku domaćeg kruha kao i recept ! Pozdrav Nikolini i njenoj baki ! VŠ  (02.02.07 12:11 )
ja volim kruh  (06.02.07 21:12 fgfg)
I moja baka tako peče kruh. To je odlično. Pozdrav od vaše čitateljice  (07.02.07 09:36 )
moja baka ne pece kruh ?!? kaze tko je lud da ga pece kad je u pekari 4,50 kn  (28.03.07 00:05 perica)
Arhiva: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37]


ULAZ U BLOG MASTER
user 
pass 
ajoj neznam pass
pomozite mi...Razredni časopis učenika PŠ Gornja Bebrina

LINKOVI
Klik-klak
Bebrinko
Iz školskih klupa, OŠ "Vladimir Nazor" Slavonski Brod, 3.a
Brum-brum, PŠ Gornja Vrba
PŠ Ruščica
Mreža zajednica učenja
Vjeronauk


posjeta: 388305  glasova: 3063