OŠ Vladimir Nazor    
Slavonski Brod      Bebrinko

UPOZNAJTE NAŠE SELO MALO

  
Selo Donja Bebrina nalazi se u brodsko – posavskoj županiji. Pripada općini Klakar. Udaljeno je sedamnaest kilometara od Slavonskog Broda. Sastoji se od samo jedne ulice s dva niza kuća.
Naše malo selo smješteno je uz poplavnu nizinu kraj rijeke Save, gdje u barama i ritovima uzgajamo jata gusaka i pataka. Sve te patke, guske, ali i krave po kojima je Bebrina nadaleko poznata, čuvaju se na prostranim zelenim, mirisnim pašnjacima kojima često odzvanja pjesma i svirka čordara. Danas selo broji oko petsto žitelja koji su jako vrijedni i radišni. Većina žitelja članovi su Kulturno – umjetničkog društva ˛KOLO˛ koje aktivno radi na očuvanju tradicije sela i u svojem programu njeguju izvorne pjesme, plesove i običaje svoga kraja.
Nadaleko je poznat bebrinski pokladni utorak, o kojemu se priča i prije i poslije. Ludi provod i zabava traju duboko u noć.
Svakog proljeća naše malo selo oživi. Pretvori se u jednu veliku pozornicu. Već nekoliko godina zaredom Bebrinci dobre duše i širokog srca otvaraju svoje domove svim ljudima koji vole pjesmu. Prve nedjelje u lipnju održava se županijska smotra pjevačkih skupina ˛Kad zapjevam i malo zagudim˛. Cilj smotre je očuvanje stare izvorne, slavonske pjesme koja se pjeva bez svirke tambure. Bebrinske cure i snaše posebno su ponosne na svoje nošnje koje su bogato ukrašene i izrađene ručnim radom naših baka, a neke su stare i preko stopedeset godina.
Možda naše selo i nije najljepše i najveće, ali ima ono nešto, što treba za pjesmu, glazbu, ples, a to je duša i ljude dobre volje, ljude koji kad osjete umor prošeću našim pašnjacima i puste svoj hrapavi glas da otjeraju umor i tugu.
Zbog svega toga ponosimo se i volimo svoje selo malo!

Učenici PŠ Donja Bebrina

(#) 17.03.05 11.27 PS_DBebrina    komentari (7) dodaj komentar
Dok je vas živit će i Donja Bebrina, samo naprid. Bog vas poživio.  (27.04.05 23:03 Čika Mata Baboselac, Mišin)
Ma, vi sve znate o svom selu, tako i treba.   (27.04.05 23:20 Mata Mišin)
Puno pozdrava iz Donjeg kraja DB  (23.05.05 23:13 Lana, Antun Barbara i Ana)
Bravo moji Mali bebrinci.Drago mi je da mogu nesta vidit i procitat o mojoj Bebrini cak i na internetu.Samo tako nastavite.Volite svoje selo i zavicaj,svoju kulturu i svoj sokacki jezik i obicaje.Vas bivsi seljanin Mato iz Poreca  (24.11.06 18:01 Mato Leovic /mail)
Mata Mišin! Obilježio je i sačuvao jedno vrijeme od zaborava.Vjerujem da će naši mlađi nekada znati upotrijebiti sintagmu da se nešto u selu dogodilo u "matino doba".Svakako da Mata zadržava jednu dimenziju uspješnosti , izvrsnosti i poučnosti.Vjerujem da će o našem mati nekada i neli učenici pričati prepričavati možda i kakvu lektiru napisati.Hvala Mati.  (26.11.08 17:45 Ivan Jakobović /mail)
svidja mi se vas nacin zivota u donjoj bebrine eto mi iz gornje bebrine malo drugacije zivimo nego vi u d.beberine.Mi nemamo guske i patke.SVE VAM JE COOL...samo nastavite isve ce biti dobro.Pozzz iz GORNJE BEBRINE  (03.04.09 15:53 neko /mail)
veliki pozdrav mojim bebrincim jako sam ponosna na vas samo tako naprid i dalje uljepšavajte svjet i slušajde čika Matu Mišinog! pozdrav iz kopanice od Dubravke!  (01.05.09 16:01 )
Arhiva: BLOG: PS_DBebrina


ULAZ U BLOG MASTER
user 
pass 
ajoj neznam pass
pomozite mi...On-line časopis učenika PŠ Donja Bebrina.

LINKOVI